Scurt istoric al Casei Române

In 1960 un grup de romani-americani a fondat organizatia „Unirea de la Vest” care a fost o organizatie precursoare a Casei Romane. Fondatorul principal al ambelor organizatii a fost prof. Ilie Smultea (studii in Franta, PhD la Yale, postgraduate studies la Berkeley). In 1978 fondurile Unirii de la Vest ($7,000) au fost folosite ca down payment pentru o casa cumparata in Oakland, la 124 Montecito Rd. Cumpararea a fost finantata cu un imprumut pe 15 ani.
Casa din Oakland nu dispunea de parcare si pentru a face Casa Română mai accesibila si pentru cei din South Bay, in 1993 casa a fost vinduta. In 1995 jumatate din fonduri au fost folosite pentru a cumpara un teren in Hayward. In martie 1997 planurile noii contructii au fost aprobate. Din pacate prof. Ilie Smultea a murit intr-un accident (12 aprilie 1997) cu un an inainte de a-si vedea visul realizat. Constructia a inceput in august 1997 si s-a terminat in aprilie 1998.

In mai 1963 „Unirea de la Vest” a inceput sa mentina o „Carte de aur” unde erau inscrisi cei care au ajutat organizatia. Prima pagina a Cartii de aur contine urmatorul text:

Prin natura lui, omul, pe langa grijile personale ca individ, simte o nevoe irezistibila sa se asocieze cu semenii lui pentru aspiratii spirituale si filantropice.
„Unirea de la Vest” a luat fiinta acum trei ani cand o mana de romani-americani au simtit nevoia sa se intilneasca cu regularitate ca sa schimbe idei in legatura cu probleme culturale si de ajutor reciproc izvorate din trecerea de la lumea veche la cea noua in care ei sau parintii lor s-au asezat.
Patria noua ne oferea un patrimoniu cultural plin de bogatie si variatie dar, in acelas timp, lasa poarta deschisa cu generozitate pentru orice noi contributii in aceasta directie. Ca romani, ne-am dat seama ca arta noastra – muzica, dansul, literatura, broderia – ar reprezenta o contributie si s-ar integra in mod natural si profitabil in patrimoniul general. Putinele ocazii pe care le-am avut sa ne aratam in public cu modeste performante ne-au intarit convingerea ca o astfel de societate nu numai ca ar indeplini o misiune culturala in partile acestea, dar ar trezi si interes pentru Romania, tara de unde aceste valori artistice isi trag originea, si ar contribui la promovarea cauzei de independenta si liberare a ei de sub tirania actualului regim ruso-comunist.

„Unirea de la Vest” a crescut intre timp si nu ne mai putem intalni prin rotatie in casele membrilor asa ca pana acum. Dorim sa ridicam o casa culturala incapatoare pentru noi si prietenii nostri din centrul si nordul Californiei. Odata cu aceasta, urmand exemplul atat al stramosilor nostri cit si al fratilor din aceasta tara, voim sa punem fundatia unei case de rugaciune, ca sa intarim si legatura spirituala cu fratii din restul Statelor-Unite.

Nu este o dorinta de grup minoritar ci avem convingerea profunda ca prin aceasta suntem pe linia spirituala a pionierilor americani si imbogatim patrimoniul cultural si spiritual al acestei tari care a crescut si s-a marit pe aceasta cale a integrarii a tot ce reprezinta cu demnitate si armonie, aspiratiile eterne ale omului catre creatiune si progres.

Textul care apare acum ca Mission Statement este dintr-un document scris pe 8 martie 1978 cind s-a decis fondarea Casei Române. Incorporarea organizatie este pe data de 31 martie 1978. In 12 mai 1978 Casa Romana a fost recunoscuta de State of California (Franchise Tax Board) ca „exempt from state franchise or income tax” si contributiile sunt scutite de taxe pentru donatori.

Mai jos se regăsește prima pagină din Cartea de Aur.

Copyright © 2024. All Rights Reserved. Read our Privacy Policy.