In Memoriam Doctorul Ilie Smultea

La 15 aprilie 1997, intr-un accident de automobil linga San Francisco, s-a stins din viata cel ce a fost Ilie John Smultea. Disparitia lui a lasat in urma un gol care va fi greu de umplut pentru comunitatea romaneasca din Nordul Californiei. Daca exista idealisti pragmatici, atunci profesorul Smultea a fost unul dintre ei.

Ilie Smultea s-a nascut la 29 Septembrie 1915 in comuna Teregova din Banat. A facut studiile liceale la Caransebes si Timisoara. A urmat dreptul la Universitatea din Bucuresti, pe care a trebuit sa-l intrerupa din motive politice, plecand de doua ori in Germania. In Germania a petrecut un timp in lagarele de detinuti politici de la Dachau si Buchenwald. Dupa razboi a continuat studiile de drept la Paris si Caen, de unde a primit si licenta. Reintors in Germania in 1950 ca reprezentant al romanilor din zona de ocupatie franceza a Germaniei, a studiat economia politica la Universitatea din Freiburg, primind licenta in 1952. Tot in vara lui 1952 a primit o bursa de studiu in SUA la Universitatea Yale din New Heaven, CT. unde si-a continuat studiile in economie politica si de unde a primit Master Degree. In 1957 s-a inscris la UC Berkeley la cursuri pentru doctorat in filozofie si stiinte politice. In timpul studiilor doctorale a primit o bursa de la fundatia Erhard, cu sediul la Paris. Cat timp a stat la Paris a reprezentat Institutul pentru Relatii Internationale al Universitatii California. Intre altele a negociat si admiterea studentilor Indonezieni la L’Ecole Nationale d’Adiministration. In 1963 Dr.Smultea a acceptat o pozitie de membru al corpului didactic, sectia Stiinte Politice al Universitatii Humbolt California, unde a activat pana la pensionarea lui oficiala in 1982. A continuat insa sa tina conferinte si sa fie „student counselor” ca Professor Emeritus pana la sfarsitul vietii.

Dr. Smultea a avut o activitate romaneasca remarcabila. Inca de la Berkeley a inceput sa organizeze cluburi romanesti, grupuri de dansuri si cantece folclorice romanesti. Cu un grup de romani a infiintat societatea „Unirea de la Vest” ca o bransa a Uniunii si Ligii. In 1959 a pus bazele Casei Române si Capelei care in prezent are o noua cladire in Hayward California. Succesele lui Ilie Smultea in activitatile sale literare si stiintifice, precum si dedicarea sa totala cauzei romanesti se datoresc in buna parte si devotatei sale sotii Judy Clark Smultea.

Dr.Smultea a editat si publicat cartea lui A.Crihan „Drepturile Romanilor asupra Basarabiei dupa unele Surse Rusesti”, a publicat pentru Ethnic Group, Inc. „Yalta at Forty”, a scris si publicat manualul „Student Reader for Natural Resource Law”, a publicat „Ideology and Political Community in Eastern Europe – Case of Romania” la East European Quarterly, si multe alte publicatii.A fost solicitat si onorat de multe organizatii si publicatii ca „International Registry of Profiles”, „Men of Achievement”, „Who’s Who in America Men and Women of Science”, „Who is Who among the Romanians in America”, iar in 1988 a fost ales „Extraordinary Citizen” din Humbolt California.

Copyright © 2023. All Rights Reserved. Read our Privacy Policy.