Adresa: 26050 Kay Ave. Hayward, CA 94545
   
Telefon: (510)-780-9627
   
Email: all@casaromana.org
   
 
 
  Despre Noi   Evenimente   Membri   A.R.S.I.P.   Biserica
 
 
 
 
  Doctorul Ilie Smultea  
  La 15 aprilie 1997, intr-un accident de automobil linga San Francisco, s-a stins din viata cel ce a fost Ilie John Smultea. Disparitia lui a lasat in urma un gol care va fi greu de umplut pentru comunitatea romaneasca din Nordul Californiei. Daca exista idealisti pragmatici, atunci profesorul Smultea a fost unul dintre ei.  
  Text complet
Ilie Smultea s-a nascut la 29 Septembrie 1915 in comuna Teregova din Banat. A facut studiile liceale la Caransebes si Timisoara. A urmat dreptul la Universitatea din Bucuresti, pe care a trebuit sa-l intrerupa din motive politice, plecand de doua ori in Germania. In Germania a petrecut un timp in lagarele de detinuti politici de la Dachau si Buchenwald. Dupa razboi a continuat studiile de drept la Paris si Caen, de unde a primit si licenta. Reintors in Germania in 1950 ca reprezentant al romanilor din zona de ocupatie franceza a Germaniei, a studiat economia politica la Universitatea din Freiburg, primind licenta in 1952. Tot in vara lui 1952 a primit o bursa de studiu in SUA la Universitatea Yale din New Heaven, CT. unde si-a continuat studiile in economie politica si de unde a primit Master Degree. In 1957 s-a inscris la UC Berkeley la cursuri pentru doctorat in filozofie si stiinte politice. In timpul studiilor doctorale a primit o bursa de la fundatia Erhard, cu sediul la Paris. Cat timp a stat la Paris a reprezentat Institutul pentru Relatii Internationale al Universitatii California. Intre altele a negociat si admiterea studentilor Indonezieni la L'Ecole Nationale d'Adiministration. In 1963 Dr.Smultea a acceptat o pozitie de membru al corpului didactic, sectia Stiinte Politice al Universitatii Humbolt California, unde a activat pana la pensionarea lui oficiala in 1982. A continuat insa sa tina conferinte si sa fie "student counselor" ca Professor Emeritus pana la sfarsitul vietii.

Dr. Smultea a avut o activitate romaneasca remarcabila. Inca de la Berkeley a inceput sa organizeze cluburi romanesti, grupuri de dansuri si cantece folclorice romanesti. Cu un grup de romani a infiintat societatea "Unirea de la Vest" ca o bransa a Uniunii si Ligii. In 1959 a pus bazele Casei Române si Capelei care in prezent are o noua cladire in Hayward California. Succesele lui Ilie Smultea in activitatile sale literare si stiintifice, precum si dedicarea sa totala cauzei romanesti se datoresc in buna parte si devotatei sale sotii Judy Clark Smultea.

Dr.Smultea a editat si publicat cartea lui A.Crihan "Drepturile Romanilor asupra Basarabiei dupa unele Surse Rusesti", a publicat pentru Ethnic Group, Inc. "Yalta at Forty", a scris si publicat manualul "Student Reader for Natural Resource Law", a publicat "Ideology and Political Community in Eastern Europe - Case of Romania" la East European Quarterly, si multe alte publicatii.A fost solicitat si onorat de multe organizatii si publicatii ca "International Registry of Profiles", "Men of Achievement", "Who's Who in America Men and Women of Science", "Who is Who among the Romanians in America", iar in 1988 a fost ales "Extraordinary Citizen" din Humbolt California.

 
     
 
Profesorul Eugen Stoia
Joi 22 ianuarie 2004 a incetat din viata profesorul Eugen Stoia, membru fondator al Casei Române si fost dirijor al orchestrei simfonice a Universitatii de Stat din San Jose. Eugen Stoia a dirijat multe concerte atat in Statele Unite cat si in Europa si a fost un violonist de prima clasa.
 
     
 
Parintele Gheorghe Grigorescu
Parintele Gheorghe Grigorescu s-a nascut in 1912 la Buzau, intr-o familie cu cinci copii. A ramas orfan de tata la varsta de doi ani. Mama sa, foarte religioasa, a avut o contributie importanta la decizia parintelui Grigorescu de a devein preot. Dupa cursurile Seminarului din Buzau, a urmat Facultatea de Teologie din Cernauti.
Dupa absolvire s-a casatorit. Dedicata sa sotie Olguta i-a daruit doi copii: Gabriel si Sergiu. A fost hirotonisit ca preot in satul Cazota, judetul Buzau. In 1972 s-a mutat la biserica Sfantul Dumitru din Ploiesti,
iar in 1987 a plecat din tara si s-a stabilit in Statele Unite ale Americii. Din decembrie 1989 pina in 2001 a slujit la Biserica Romaneasca din San Jose, California.
 
     
 
Doctorul Simon Speriosu
In ziua de 7 noiembrie 2005 a incetat din viata Doctor Simon V. Speriosu. Simon V. Speriosu s-a nascut la 18 noiembrie 1923 la Uzdin in fosta Iugoslavie, dar soarta l-a purtat de la Varset unde a terminat liceul, la Bucuresti unde a absolvit facultatea de medicina. Si-a inceput cariera de medic in Moldova dar, datorita ostilitatilor dintre Romania si Iugoslavia a fost nevoit sa se reintoarca in Banat impreuna cu sotia Doina. Acolo s-au nascut cei doi copii, Laura si Virgil.
In 1969 a emigrat in Statele Unite ale Americii. Dr.Speriosu a practicat psihiatria in Cleveland Ohio, Savannah Georgia si Napa Valley California.
De-a lungul anilor a ajutat multi colegi veniti in USA, a trimis ajutoare financiare in diferite parti ale lumii si a servit in multe institutii culturale in calitate de presedinte sau vicepresedinte. Dr.Speriosu si sotia Doina sunt Membri Fondatori I ai Casei Române. In ultimii ani a servit ca presedinte al consiliului parohial al bisericii romanesti din Hayward California.
Inaintand in varsta, in anul 2002 a hotarat ca impreuna cu sotia sa se mute la New York pentru a fi mai aproape de copii, nepoti si stranepoata.
Dr.Speriosu a avut o viata remarcabila, o cariera medicala de aproape 45 de ani in Iugoslavia, Romania si Statele Unite.
 
     
   
COPYRIGHT © 2013. ALL RIGHTS RESERVED.